Tuesday, October 14, 2008

Najib-Muhyiddin ahead; others withdraw?

THE more likely Prime Minister-in-waiting - as his supporters keep saying - Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, can more or less imagine what's in store for him when he assumes full power come March '09.

A quick walk through the blogs, news portals, and mainstream newspapers reveal that the main contender (and at this point the only contender) for Umno's top job gives an early indication of what he can expect when he officially takes over next year.

I doubt very much he'll be given the usual 100-day honeymoon period that's customarily given to PMs and presidents. As it is, Najib is already the subject of much allegations from numerous parties, and some of them are not necessarily coming from the Opposition.

The other PM-in-waiting, Permatang Pauh MP and the de facto Pakatan Rakyat leader who is also Opposition chief, had a field day in the Dewan Rakyat, chiding Najib who had recently been given the Ministry of Finance portfolio.

There's also the so-called "sms conversation'" Najib was said to have had with a top lawyer. The accusation that Najib and wife, Datin Sri Rosmah Mansor, are involved in the murder of the Mongolian model, continues to make the rounds.

Even Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi was drawn into the fray. At a press conference, Abdullah defended Najib, and insisted that the latter would be a good leader and he couldn't possibly have any part in the murder.

Come to think of it, Tun Dr Mahathir Mohamad, also have some good words for Najib. (In recent times, Dr Mahathir and Abdullah doesn't see eye to eye on many issues. But they both seemed to have some agreement on Najib this time around)!

Najib have also been getting strong support from his deputy-in-waiting, Tan Sri Muhyiddin Yassin, the Pagoh MP and International Trade Minister. This, as everyone knows, is how the game is going to be played in the coming months.

In the run-up to the March Umno General Assembly and party election, it's all (almost) about the Najib-Muhyiddin combination. Tengku Razaleigh Hamzah, the Gua Musang MP and former Umno treasurer who declared his willingness to run for the top job, have yet to get even one nomination.

Those wanting to bid for the number one post must get at least 30 per cent of the nomination. Ku Li is even behind two other hopefuls, Tan Sri Muhammad Muhd Taib (Umno Information Chief) and Datuk Wira Mohd Ali Rustam (Chief Minister Malacca), who broke the duck on Sunday with a couple of nominations.

In the next three weeks, we can expect the Najib-Muhyiddin pair to be more demonstrative of their partnership. They may even appear at the same open houses (a coincidence of course!) and make statements that complement each other.

The other hopefuls are also to be closely watched. Would they continue to go for it, or withdraw when there's still time for them to offer themselves for junior posts. Should they do this, it'll be at the expense of their credibility. It's a simple desire of self preservation - survival!

11 comments:

Anonymous said...

Mukhriz pernah desak umno hapus kuota pemilihan kerana nak bagi peluang kepada semua calon untuk tawar diri dan bertanding.

Sekarang Mukhriz dah dapat 40 pencalonan dan layak bertanding ketua pemuda umno Malaysia.

Adakah Mukhriz sedia bagi peluang kepada Khairy Jamaluddin, Khir Toyo dan Zahidi untuk dapat baki pencalonan untuk mereka juga layak bertanding?

Adakah Mukhriz ahli politik yang hanya pandai berkata-kata, tetapi jauh dalam hati, dia hanyalah seorang oportunis?

BERANIKAH MUKHRIZ BERUBAH dulu sebelum dia mengajak pemuda untuk BERANI BERUBAH?

ChengHo said...

the ground feeling is for Najib -Muhyiddin
ali rastam and mohamad taib no too late for VP ,even VP's is crowded with the younger generation of leader
you cannot stop the wind of change .

Ismail N said...

Is Najib Our Only Choice? I wish to see support for Ku Li or any other UMNO leaders as alternative choice for the President post. Najib should not be allowed to get all 100% nominations from UMNO divisions. There should be 30% of divisions in UMNO that are brave enough to forsee such above mentioned prospect and provide us with back-up plan if Najib fail us just like Pak Lah before him. - http://malaysiannewsblog.whizz.net.in/?p=48

Anonymous said...

Dato'

Tiba masanya Ali Rustam, Muhamad Taib & 'jokers' yang lain untuk tarik diri..........buek malu kaum yo.
Wallahualam.

Fareez Haji Mansur

Damansara said...

Saudara Pahit Manis

Keserasian dan penerimaan masyarakat UMNO terhadap pasangan Najib-Muhyiddin memang telah dijangkakan.

Pasangan ini sememangnya pilihan yang terbaik untuk memacu UMNO buat ketika ini.

Tengku Razaleigh 'seperti biasa menggali kubur politiknya' dengan cadangan penubuhan kerajaan campurannya baru-baru ini.

Tetapi yang lebih tertonjol sebenarnya 'kekurang-matangan' tindakan beberapa individu popular didalam UMNO menawarkan diri sebagai calon Timbalan Presiden.

Didalam keadaan kita sedang membina semula rumah yang rosak teruk kerana kegagalan penyelenggaraan yang baik, masih ada yang tidak sedar diri!!!

Ahli politik tanpa pendirian dengan mengikut telunjuk orang, dan yang gagal mengukur kemampuan sendiri serta membelakangkan kepentingan parti perlu ditolak.

Apa perlunya orang seperti ini? Kalau perkara sepenting ini tidak dapat difahami dan dihayati, apa istimewanya orang ini?

Ingat, UMNO sekarang 'dibenci' kerana pemimpinnya hanya hidup bagai 'Raja Yang Pentingkan Diri Sendiri'.

Pada masa yang sama; Ahli UMNO pula yang selama ini marah kerana kononnya sikap pemimpin UMNO memalukan bangsa Melayu; jangan pula mudah melacurkan diri dan mengkhianati bangsa dan agama dengan wang haram.

Anonymous said...

Tuan Anon 7;16,

I rasa U silap banyak. Bila dah sampai peringkat mesyuarat bahagian, Mukriz ke atau sapa-sapa pun dah tak boleh buat apa-apa. ini bukan hak mukriz nak bagi peluang kj atau khir toyo atau zahid nak lawan atau tidak. sekarang ini, mereka yang hadir di mesuarat bahagianaje yg ada hak. lagipun, apa yg kj dan orang lain tu nak takut? kalau diorang ni hebat, tentu dia akan dapat pencalonan untuk dapat bertanding. ini bukan ada kene mengene dgn mukriz berani atau tidak. ini bab peraturan. saya harap u tak merapu bila buat komen..salam

Anon tak suka merapu

Anonymous said...

how are you

We must remember that Winston Churchill said that democracy is the worst form of government - except for the others already tried.

Hence, the present system of campaigning is wrong. If humility is the first virtue of a good leader, then the best leader is the one who feels unworthy of leading.




Khosroe Eshragian

kluangman said...

Samada KJ, Mukhriz atau Khir Toyo yang terpilih kelak, yang pasti ia tidak mengulangi 'lesunya' Pemuda di bawah Hisahmmudin.
Tetapi berdasarkan fakta kaitan dan persahabatan, ketiga tiga mereka hendak atau tidak tetap juga memainkan peranan dan mengulangi perkara yang sama, iaitu 'yes man' kepada Najib.

Selagi Najib menjadi Presiden dan Perdana Menteri, ia tetap merupakan perubahan kulit tanpa isi.

Kita jangan terlalu ghairah untuk melihat perubahan kualiti yang ketara.

headcleaner said...

right now despite all the problems and scandals Najib is going through,he's the only one that seems almost 100% to get the seat of the UMNO President and Prime Minister.

Ku Li on the other hands aint "shining" enough eventhough he gain support from our previous Prime Minister.Najib got the agree nod both from Pak Lah and Dr.M so that's quite a strong support there.

end said...

beware!

the sons of our previous leaders is takin' ova!!!!.not sure if the sons reputation is the same as their fathers or better or even worse.so far Najib and Hishamuddin is deing ok (if the Keris incident being put aside).Mukhriz in the other hand is stil under his daddy's shadow and i bet his dad influnces helps Mukhriz a lot in gaining place in UMNO.

Racun Penawar said...

Dear Datuk,
Initial thougts on BN direct
BN direct

Pendahuluan:
Masyarakat berbilang kaum dan agama diMalaysia memerlukan satu forum politik yang baru untuk menempoh fasa Malaysia sebagai negara maju (developed country) apabila Wawasan 2020 berjaya dilaksana dengan sepenohnya dalam masa 12 tahun lagi. Asas nya(foundation)wajib dimulakan sekarang untuk di uji dalam sekurang kurang nya dua pilihanraya umum.

Matlamat nya:

Mengujudkan satu forum dimana rakyat Malaysia dari latar belakang pelbagai agama, keturunan dan kaum dapat menjadi anggota kepada satu badan siasah untuk melaksanakan tanggongjawab politik mereka bagi menyelesaikan masaalah ekonomi dan sosial yang dihadapi oleh negara sebagai satu bangsa Malaysia.
Pada peringkat pertama nya Barisan Nasional perlu menerima keahlian secara terus (direct membership).
Syarat keahlian terus ialah sesaorang yang ingin memohon mestilah seorang pengundi yang berdaftar.
Kelulusan keahlian adalah otomatik.
Keahlian nya sah di lokaliti nya sahaja


Pemilihan perwakilan:

Ahli ahli di caucus lokaliti (L) akan memilih seorang wakil ke caucus daerah mengundi (DM).
Ahli ahli di caucus daerah mengundi (DM) akan memilih seorang perwakilan ke caucus Dewan Undangan Negeri (DUN).
Ahli ahli di caucus DUN akan memilih seorang perwakilan ke caucus Parlimen.
Ahli ahli di caucus Parlimen memilih tiga wakil untuk menganggotai Majlis Tertinggi Barisan Nasional.
Pemilihan perwakilan di setiap peringkat akan dicapai dengan pengundian secara sulit melalui pengundian secara pos dan atau online yang ditadbir urus oleh Bahagian Keahlian Terus Barisan Nasional (HQ).

Ahli di setiap peringkat akan mendaftarkan minat untuk menawarkan diri sebagai perwakilan ke Bahagian Keahlian Terus Barisan Nasional (HQ) melalui borang atau template online yang disediakan.

Jadual pemilihan:

Januari – Wakil (L) ke (DM)‏
Februari – Wakil (DM) ke (DUN)‏
March – Wakil (DUN) ke Parlimen
April – Wakil Parlimen ke MT

(Perwakilan disetiap peringkat dipilih satu tahun sekali dan boleh menjadi perwakilan sekali sahaja seumur hidup. Perwakilan di setiap peringkat akan bertindak sebagai Pegawai Perhubungan HQ di peringkat masing masing).

Data Keahlian:
1. Nama
2. Tarikh Lahir
3. Negeri
4. Kod Lokaliti
5. Kod Daerah Mengundi
6. Kod Dewan Undangan Negeri
7. Kod Parlimen