Thursday, June 5, 2008

Many not ok on petrol price increase

PETROL burns freely last night. Thousands of car owners lined up at every petrol station in the country with only one common objective - to fill their tanks before the petrol pump price increases to RM2.70 (petrol) and to RM2.58 (diesel).

I took a ride just to see how the people were reacting to Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi's announcement at 5pm yesterday. At one petrol station, I talked to car owners for about half an hour before the 12 midnight deadline.

Since the queue were long and non-stop, I reckon thousands of ringgit of petrol were burning unproductively as the car owners waited in line. A 78 sen raise for petrol price means almost a 41 per cent increase. As for diesel, the jump was almost 65 per cent.

Many motorists were emotional and vocal. They just wouldn't want to listen to the Government's standard response pertaining to the pump price. It was quite apparent to me that they were upset, angry and disappointed.

These are some of the comments I gathered:

* kerajaan kita tak berhati perut!
* tak boleh buat beransur-ansur kah?
* saya pakai kereta Perodua Kancil. Kenaikkan ini menjejaskan hidup saya
* kalau macam ni, macam mana nak pergi cuti dan jalan-jalan cari makan
* What! They think we are millionaires ah!
* I regret voting the Barisan Nasional and put them back into power
* Is this how they return our faith and trust?
* BN menang pilihanraya, rakyat menderita
* Memang betullah orang kata BN tu maknya Barang Naik!
* Kalau ya pun nak naikkan harga, takkan tak boleh buat berperingkat
* Dahlah naikkan harga minyak, RTM pula cuba nak bagi hati kita sedap tetapi mereka tak ikhlas
* Tak boleh pakailah dia ni!
* Kita kena ajar BN di pemilihan akan datang
* Menteri memang mudah cakap, tetapi kita rakyat biasa yang bisa
* Dengan cara macam ni BN harap nak kembali berkuasa di Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Selangor? Pergi jalan dah!
* Kerajaan dah bayangkan nak naik harga, tetapi tak sangka sampai begini!
* Apa dah jadi?

I also received text messages, most of them not complimentary at all. A few were abusive and
rude. There were some colourful language too. Whatever the justification, the ordinary folks are not convinced that the whole exercise was done "in the best interest of the nation."

I wonder whether is this really so? Will things turn ugly in the ensuing days and weeks?

20 comments:

sebol said...

rebet RM 625 bagi saya tak memadai,
Akan tetapi saya tak mahu desak kerajaan untuk naikkan rebet itu, kerana sebarang kenaikan rebet itu tidak memberi kesan kepada golongan miskin tak berkenderaan.

Oleh itu, saya minta jasa baik pihak tuan untuk promotekan gerakan mendesak kerajaan untuk memberikan subsidi makanan untuk setiap rakyat Malaysia yang diambil daripada penjimatan akibat kenaikan harga minyak, (saya anggarkan penjimatan lebih 20 bilion)

RM 50 seorang, kosnya hanya 13.8 bilion setahun sahaja.
Jemput baca:
http://sebolku.blogspot.com/2008/06/hanya-138-bilion-sahaja-untuk-kupon.html

Zainal A. Kasim said...

Pandangan Awal:

Kerajaan Tidak Berhati Perut!

http://c-bok.blogspot.com

lan said...

Datuk.memang betul kita yang akan menangung derita ,disebabkan harga minyak naik .

beingmacbeth said...

Many not okay? Datuk, I think all of us are not okay with the way things are nowadays.

But the man said the money will be used to better our country, so we'll see what exactly will he be doing.

For once.

Da Real Deal said...

A 78 sen on petrol increase in August as was suggested by Shahrir would have eased the anger on the Govt as it would have given the rakyat some time to adjust. Giving them till 12 midnight was like a hard smack on the face.

It has completely shut the door on our strategy to call for a snap election if our MP's hop out to the opposition. You'd be crazy to call one after an announcement such as this. BN will be slaughtered. If Anwar was afraid of a snap election then, he can make his announcement now.

I'm trully convinced now that our captain is playing for the opposing team.

farzain said...

Dont know whether you were only publishing just the emotional negative comments that you gathered from that impromptu interview, or is it that those who said all those things were pissed off because they were lining up for 2 hours just to fill their tank. (I know i would too)But me did some proper table talk at mamak with some people too about the oil hike and not all the comments were that emotional or negative though.

Da Real Deal said...

Farzain,

Wait till the prices of other goods start hitting the fan, then have your mamak stall conference again.

We can cushion the impact if just the petrol prices being hiked. Basic economics will tell you prices of other necessities will jump in tendem and there won't be enough govt officers to check on unscrupulous traders. Don't forget the tariffs hike as well....it's a double whammy mate!!! Tariffs are up just because TNB can't afford the coal which mine in Indonesia they were stupid enough to sell several years back having no visionary leader at its helm.

Next time you're at the mamak, see how much it costs.

Anonymous said...

Rakyat menangis tapi tiada sesiapa
yang peduli .kerajaan kejam

Anonymous said...

Dato Mad,

I fully agree with these words that you have taken from the motorists and the public.

* kerajaan kita tak berhati perut.
* i regret voting BN and put them in power
* tak boleh dia ni!
* dengan cara macam ini, BN harap nak kembali berkuasa di Pulau Pinang, Kedah, Perak and Selangor. Pergi jalan dah!

And I sincerely hope and deep inside my heart, pray, that those words will transform into action five years from now

Ramli Mohd Yunus
Alor Star.

Anonymous said...

Did Sharir said in August. Did Najib said not now!

Alas, AAB said now and he hope and pray that people will not demonstrate!!

Ha..ha..ha..caught you lying and ignorant!!


Ramli Mohd Yunus
Alor Star.

Anonymous said...

Dato Mad, kalau free tu jengok jengok lah blog saya.

ramli-dap.blogspot.com

just another `discourse'!!

Ramli Mohd Yunus
Alor Star

Anonymous said...

Kerajaan berusaha nak ambil balik 5 negeri dan satu pulau (Batu Putih).

org johor said...

Takkan takde komen positif langsung kot. Tipu arr. Ni reporting berbentuk biased! :P Acah je.

Memang arr tak ok sebab tahu sangat orang malaysia kita ni kan manja, kalau boleh semua nak murah, tak pun free, tak pun nak subsidi selama2nya... Jadi tak hairan lah memang kita semua tak ok. Tapi ada jugak orang yang bijak pandai juga dok pK apa benornya maksud minyak ni naik harga sampai camtu skali. Dan kalau gali dalam lagi, ada paedahnya, bukan sekarang lah buat masa panjang.

Buat masa ni pndai2 la kita seme bawak mai kuar basikal! Dapat exercise skali ok la tu, promosi 2 in 1 lagi!

HjMisaiKontot :الدليل السياحي said...

Dato',

we can help you to go jalan-jalan,

jom jalan-jalan, melancong mudah & murah...

www.jomjalanjalan.com

muststopthis said...

Dato Mat,

RM4 billion in savings did they say? Didn't they hastily approve the bail out of PKFz at 4.5 billion?
And the millions? Like the 70 million to engage consultants and the likes in london? and the millions spent on some football tournament? and the millions paid out to the consessionaires? And if they REALLY REALLY WERE SERIOUS ABOUT SAVING BILLIONS, shouldnt they remoce the Protected rates that IPP are enjoying?

WHERES THE JUSTICE?
we should just line them upon the wall and ..... ....!

fauzi said...

Keadaan menjadi agak kelam kabut malam ini, kebetulan malam ini saya hendak ke Puchong tetapi separuh jalan sahaja kerana jalan jem. Hampir kesemua station petrol yang saya jumpa penuh dengan kenderaan berbaris panjang. Ada yang membunyikan hon, sakit telinga dibuatnya, kerana mungkin ada yang potong que agaknya. Nasib baiklah semalam saya dah isi penuh dua-dua kereta saya…mungkin saya ada six-sense kot, macam terasa jer kat dalam hati ini,minyak akan naik.Tindakan saya tepat.Jadi tak payah lah saya ikut berbaris. Kerana semalam untuk dua kereta saya telah menghabiskan RM150, tapi kalu hari ini jadi berapa yer? dapatlah saving sikit walaupon esok lusa kena isi lagi.

Kita tahu isu kenaikan minyak ini adalah isu global, dan pihak kerajaan jenuh juga nak memikirkan bagaimana nak menanggani menangani isu subsidi ini. Saya juga paham berapa banyak kerajaan nak subsidi, sebab harga minyak dunia naik.

Apa pun saya nak cadangkan di sini, kerajaan kena segera memikirkan untuk memberi insentif kepada pengeluar-pengeluar kenderaan tempatan untuk memasang NGV kits pada kereta OEM seperti Proton dan Perodua. Langkah ini sudah dilakukan oleh kerajaan Thailand dimana mereka memberi bath50,000 pada kenderaan OEM yang memasang NGV kits ini. NGV kits yang dipasang pada kenderaan sekarang ini contohnya teksi adalah conversion sahaja dan bukannya OEM. Kalau OEM tu yakin sikit kita pada tahap keselamatannya sebab dah di buat testing dan sebagainya.

Kepada pengeluar kereta nasional Proton dan Perodua ini cepat-cepat lah membuat kereta yang menggunakan CNG ini. Mohonlah pada kerajaan insentif macam kat Thailand tu. Petrol station pula, segerakanlah menyediakan kemudahan station CNG, yang sekarang ini cuma ada 39 buah sahaja. Ini tidak cukup kerana NGV conversion car ini dah ada lebih kurang 15,000 unit di atas jalanraya. Jika Proton atau Perodua sudah ada NGV nanti, jenuh juga, beratur panjang pulak kita.

Di harap Pak Lah dapat memasukkan agenda ini dalam perbincangan nya tentang isu kenaikan harga minyak ini. Rasanya kita ada expertise dan engineer di dalam bidang NGV ni kat Proton tu. Kalau nak bawak kereta Hybrid dari Jepun contohnya Prius,Honda Civic,Estima ke dan macam-macam lagi tentu mahal, NGV pun ok la sebab murah sangat-sangat harga CNG nya.

Wassalam.

http://fauzifudzin.wordpress.com

Anonymous said...

Datuk,

Datuk selalu ke Alor Star. Saya terjumpa blog ini. Berguna betul panduan tempat makannya. Mudah bila kita berada di Alor Star.
www.kedahku.blogspot.com

Mohd Radzian said...

Assalamualaikum,

Actually, zaman sekarang ni kurang kepimpinan melalui teladan. Contohnya kalau kerajaan tak cukup duit, first thing to be done ialah kurangkan gaji dan elaun memanda menteri dan YB-YB. Sebenarnya memang patut kurangkan kerana YB-YB ni, pergi sana sini , kesemuanya ada elaun mileage. jadinya mereka tak terasa bila harga minyak dinaikkan. Keduanya, akan ada respect dengan tindakan yang membebankan rakyat. Ketiganya, patut tambah tax kepada rakyat yang berpendapatan melebihi RM 20,000. Sebagai contohnya owner "Genting" bergaji melebihi RM 500,000 sebulan mengikut sebuah magazine lah. Mana nak sama dengan yang bergaji RM 2,000 sebulan. Jurang pendapatan antara yang kaya dan miskin boleh dikurangkan.

Seperkara lagi, saya berpendapat, ada alternatif selain menaikkan harga minyak. Alternatifnya adalah menurunkan currency exchange rate dari RM 3.2 per USD kepada RM 2.50 per USD. Malaysia pernah mempunyai exchange rate RM 2.50 per USD ini. Sekiranya exchange rate ini diturunkan , maka harga minyak akan jadi RM 2.17 seliter sahaja. Berbekalkan tax ke atas golongan berpendapatan tinggi tadi dan tax ke atas syarikat seperti petronas dan palm oil ... berkemungkinan harga minyak boleh dikurangkan kepada RM 1.90 seliter. Masalahnya taufiq dan hidayah tak sampai lagi agaknya kepada memanda-memanda menteri terutama Menteri Kewangan 2.

Rasulullah telah bersabda;

"Hikmah adalah pusaka yang telah hilang dari orang Mukmin. Apabila kamu peolehinya, raihkanlah ia."

Hikmah yang telah hilang dari kerajaan adalah kebijaksanaan berfikir dengan objektif pragmatik dan objektif berjihad untuk kepentingan rakyat umum.

Hikmah ini perlu di cari semula dan perjuangan dan jihad membela nasib rakyat perlu diperbaharui. Jurang pendapatan antara yang kaya raya dan miskin perlu dikurangkan.

Masih tidak terlambat untuk mengubah kembali keputusan tidak pragmatik yang telah dibuat. Saya berdoa agar memanda menteri diterangkan hati, dan diberikan taufik dan hidayah oleh Allah swt. Saya juga berdoa agar setan-setan yang berbisik untuk perkara keburukan dan kemungkaran supaya direjam dengan batu-batu api neraka. Saya juga berdoa agar perjuangan UMNO kembali semula kepada idealisme perjuangan untuk membela nasib rakyat.

Kerajaan Rakyat said...

Hello,

Tolong jangan buang masa dengan meminta pemimpin kerajaan BN
dan UMNO untuk berjimat. Jimat tiada dalam kamus hidup mereka.

Apa yang perlu mereka jimatkan?? Segala keperluan mereka tersedia
hasil daripada jerit perit rakyat. Mereka berbelanja dengan menggunakan hasil wang rasuah dan songlap wang dan harta rakyat dan negara.

Sekarang adalah masa untuk kita semua tumbangkan kerajaan BN tanpa
menunggu PRU-13. Pilihanraya umum ternyata suatu execise yang menipu
rakyat.

Menunggu PRU-13 untuk menukar kerajaan bererti kita mengizinkan BN terus-terus membodohkan kita dan merampok hak dan kedaulatan diri rakyat.

Ayuh!!, bangkit dan anjurkan sebanyak mungkit demonstrasi aman untuk demi mempertahankan maruah diri dan generasi kita.

Hapuskan UMNO dan tumbangkan Barisan Nasional.


http://kerajaanrakyat.blogspot.com/

Anonymous said...

Dear Datuk,

I think it was Mark Twain who said,

"Honesty is the best policy - when there is money in it" !

What can i say ! The Government is just being honest...

Single Malt