Monday, May 17, 2010

Apa strategi BN Sarawak selepas Sibu?

DAP merampas kerusi Parlimen sibu dari BN dengan majoriti yang tipis, iaitu 398 undi. Apapun, ia masih satu kemenangan. Peratusan pengundi keluar menjadi bualan di merata tempat. Ada yang mempersoalkan keberkesanan jentera BN Sarawak kerana tidak nampak kesungguhan seperti yang dilihat di PRK lain seperti di Hulu Selangor. Jika ini benar, BN Sarawak wajib risau akan kesannya terhadap pilihanraya negeri yang mungkin diadakan akhir tahun ini atau awal tahun depan. Tetapi apakah ini sahaja punca kekalahan BN. Bagaimana pula reaksi pengundi terhadap kepimpinan BN Negeri yang masih belum menunjukkan pelan pelapisan yang jelas dan diterima umum. Masih ada teka teki siapa yang akan mengambil alih kerusi Pengerusi BN Sarawak. Sedikit sebanyak, ini akan menjadi perkara pokok dalam pilihanaya negeri nanti. Strategi yang digunakan oleh BN di Hulu Selangor mungkin tidak boleh digunakan sepenuhnya di Sarawak. Satu perkara yang sama ialah bagaimana undi Cina tidak memihak kepada BN. Sejauh mana ini akan memberi kesan dalam pilihanraya yang lebih besar harus difikirkan dengan mendalam dan terpeinci.

12 comments:

Anonymous said...

Tuan,
BN pusat pun tidak begitu bersungguh memberi ruang kepada pemimpin pemuda. Kalau ada pemimpin pemuda yg diberi tempat dan wadah utk menerangkan aspirasi kerajaan, BN tak akan kalah di kubu kuatnya

Anonymous said...

Datuk,
Nampaknya taktik " BUY ELECTION" UMNO & BN Sarawak kali ini memakan diri. Kaum Cina tetap berdegil dan tak mau kepimipinan Pehin Sri Taib dan Dr. George Chan.Lagipun George Chan bukannya Orang Foochow dan Foochow Sibu tersangat beringin untuk merampas kepimipinan dalam SUPP. Terbukti seorang Foochow boleh menggegarkan MCA di Semenanjung dan juga pentadbiran badan berkanun dalam hal-hal korupsi.Di pilihan raya kecil Sibu kali ini, orang Iban dan bumiputra yang lain dengan tidak turun mengundi secara maksima merupakan protes yang senyap atas penindasan kerajaan negeri terhadap nasib mereka sebagai petani. Misalnya MPOB telah dikerahkan oleh Pehin Sri supaya tidak mengeluarkan lesen menjual buah sawit bagi pekebun-pekebun kecil di seluruh Sarawak kerana tanah adat, 'temuda' atau NCR mereka tidak mempunyai 'title' walaupun tanah itu telah dihuni dan dikerjakan oleh datuk moyang mereka sejak zaman koloni atau sebelum perang jepun.
Strategi BN Sarawak memberi tanah adat,NCR, temuda sebaliknya kepada kompeni besar boleh dilanjutkan agar BN boleh gugur di Sarawak. Bagaimana hendak menaik-taraf income rakyat jelata di Sarawak ke peringkat high income sekiranya buah kelapa sawit yang masak tidak boleh dijual? Usahlah cakap pasal high income jika pengeluaran kelapa sawit petani-petani low income di Sarawak dibiarkan membusuk.
Bagi orang Cina di Sibu datangnya malapetaka banjir semasa hari mengundi adalah excuse untuk tidak turun mengundi secara maksima untuk memberi laluan DAP menang. Apa hendak dihiraukan? Kan PM dan DPM dan Datuk Rais dll menjanji berbilion goodies untuk Sibu? Dengan kuatnya opposisi di Sibu mereka anggap lebih banyak lagi goodies akan ditaburkan di masa depan sebagai penawar hati marah orang Cina.
Inilah realiti politik di Sibu.

Mohd said...

Najib harus memberi perhatian yg serious dgn yg berikut:
1. BN tidak lagi diterima oleh kaum Cina. Mereka telah nampak bhw MCA dan Gerakan tidak mampu utk memenuhi cita2 kaum Cina iaitu utk memerintah Malaysia spt Singapura. Kaum Cina tidak berpuas hati dgn hanya memegang 70% ekonomi Malaysia. Mereka kalau boleh mahu bolot semua.
2. Kaum Cina sedar bhw DAP yg berkiblatkan Singapore akan menjadikan negara Malaysia sebuah republik utk mereka berkuasa politik seterusnya. Jika ini berlaku, tak usah haraplah orang Melayu boleh bangkit semula. Pembangkang Melayu akan disenyapkan dgn tindakan memufliskan mereka spt yg berlaku di Singapore.
3. Inilah masa yg sangat sesuai utk Cina merebut Puterajaya melalui PKR dan PAS. Sebab kaum Melayu berpecah kpd UMNO dan PAS. PAS pula hanya mahu dapat peluang memerintah sahaja. PAS tak kira kalau kuasa politik yg sebenarnya akan berada di tangan DAP. Tengok sahaja di Selangor dan di Penang, bagaimana PAS bagaikan patung bisu yg tidak langsung membela kaum Melayu.
4. Perhatikan bagaimana Anwar dari PKR digunakan oleh DAP utk menekan Nik Aziz dari kumpulan Erdogan PAS supaya jangan sekali2 berkerjasama dgn UMNO spt yg diura2kan oleh Hadi dan Nasha. DAP tahu jika UMNO dan PAS boleh berkerjasama, orang Melayu akan jadi sangat kuat dan berupaya menghalang cita2 jahat kaum Cina. Melayu boleh meminda perlembagaan dan melenyapkan terus kuasa ekonomi dan politik kaum Cina dgn cara yg dilakukan oleh Kerajaan PAP Singapore. Niat jahat mesti dihalang dgn tegas dan berani.
5. Ini sekarang kaum Melayu sedang melihat bagaimana Najib sedang sangat berlembut dgn orang Cina dan membiarkan diri dipulas tangan (arm twisting) oleh MCA dan Gerakan. Kononnya nak ambil hati kaum Cina. Tak perlu lagi sebab kaum Cina sudah tak ada hati lagi dgn BN!
6. Utk kembalikan kuasa politik kpd orang Melayu di PRU13 nanti, UMNO haruslah meletakkan calon Melayu tempatan di kawasan majoriti Melayu. Calon Cina atau India hanya boleh diletakkan di kawasan majoriti Cina sahaja. Jangan beri muka kpd kaum Cina ini. Ada mereka beri muka kpd kaum Melayu?
7. Utk survival orang Melayu, PAS dan UMNO mesti berkerjasama. Tolak ke tepi segala perbezaan. Tengok bagaimana kaum Cina dari MCA, Gerakan dan DAP pun boleh bersatu utk agenda jahat mereka. Kenapa kita orang Melayu tak boleh?
8. Tengok bagaimana PR telah mainkan isu agama dan perkauman di PRK Sibu dan Najib tidak ambil sebarang tindakan yg tegas dan berkesan. Kalau zaman Tun Mahadir sudah lama petualang2 negara ini telah diISAkan. Fikirkanlah utk keselamatan rakyat. Jangan asyik berselogan shj yg rakyat akan didahulukan! Sebenarnya kaum Melayu nampak slogannya harus ditukar kpd "Cina didahulukan!"
9. Orang Melayu dan Raja2 Melayu mestilah bangun dari tidur sebelum terlambat. Jangan tunggu sehingga nasi menjadi bubur! Menyesal dahulu kedapatan menyesal kemudian tak berguna!
Allah hu Akbar.

life is not a fairy tale dude said...

Parti komponen tak patut rasa puas hati dengan keadaan sekarang. Setiap parti di dalam BN patut bekerjasama untuk mempertingkatkan sokongann rakyat.

Jangan sabotaj BN.

Don't be insane

Anonymous said...

Kita kena tanya kenapa majoriti kaum Cina terus menerus mengundi parti pembangkang? Sebabnya, kedudukan ekonomi mereka mantap dan jika pun tidak mendapat bantuan kerajaan mereka masih boleh menguasai ekonomi dan kekayaan negara. Keduanya, dengan terus mengundi parti pembangkang mereka akan mendapat banyak lagi konsesi dan jutaan ringgit dari kerajaan. Yang ditakuti, ialah mereka yang setia menyokong kerajaan akan merajuk dan kecil hati hinggakan akan sengaja merosakkan undi mereka sebagai undi protes. Yang dikejar tak dapat yang dikendong keciciran.

Parti yang akan mula hancur dan pupus ialah Gerakan dan kemudian MCA kerana mereka hanya mendapat sokongan minoriti kaum Cina sahaja. Untuk menutup kelemahan mereka, kedua parti dinasaur ini akan menyalahkan Perkasa, UMNO dan NGO-NGO Melayu lain.

Lebih elok jika kerajaan BN memberi tumpuan lebih kepada pengundi dari kaum India, Melayu dan bumiputra di Sabah dan Sarawak. Sekurang2nya mereka tahu menghargai usaha murni kerajaan. Mereka ini sebenarnya "fixed deposit" BN dan bukannya pengundi dari kaum Cina.

WhyOwhy??? said...

Why must one leader stay in power soooooooooo looooooooooooooooong!

Sooooooooo kayaaaaaaaaaaaaa.., gunalah kemewahan tu utk rakyat!!!Don't toss them crumbs!!!

Timber di hutan siapa sebenarnya yang untung?


Why why why...........!!!

SF said...

Salam Sir,

BN should still deliver what they promised to sibu eventho they lost in the by-election.

BN leaders should start go down to the grassroots of the issues that lead them to failure in Sibu and frankly every single district in Malaysia.

They should go down and meet the Rakyat themselves instead on waiting for a 'ribboned-report'!

life is not a fairy tale dude said...

Parti komponen tak patut menyerahkan tugas bermesra dengan rakyat di atas kepala bahu UMNO semata-mata.

Kenapa parti komponen tidak mengikut apa yang dilakukan oleh UMNO dan contohi Najib?

Porn star at work

Anonymous said...

Untuk mengetahui apa sebenarnya yang berlaku di Sime Darby, bacalah tulisan Ashraf Abdullah dalam www.jejakpujangga.blogspot.com

Anonymous said...

BN will lose everywhere, anytime, if the current trend continues:

1. MCA+Gerakan leaning towards perjuangan DAP; at best, they show non committal on the fence attitude towards UMNO and BN. The leaders remain unpopular, especially MCA, being far from clean & respectable personal records. The label Pornstar Actor is a major liability now and in the future. Chua might be so desperate, and even use the gimmick "going against UMNO", to win the hearts and minds of Chinese communities.

2. MIC in shamble as it is today

3. PM in cloud 9, focusing ONLY on KPI and economic status, forgetting the Malay Grass Roots yang hampa dipinggir, polisi upon polisi. The recent Gambling License to Vincent, sets back PM in a major way, as a malay, and as a muslim leader. mungkin dia belum sedar lagi.

Judi ni, memang gerenti akan bawa masuk RM3-4B New Revenue, but will also take away RM3-10B, at least, in wide range of losses and costs, especially social costs.

Penyakit masyarakat akan bertambah kronik, on top of the existing rempit, buang bayi, porno melayu, murtad, divorce rates, Along and its Life Threatening Mechanisms, Crime Rates, Alcoholism, Suicide Rate, dan 1001 yang lain.

-hmm-

Praxis said...

The swing of the Chinese votes suggests two things.

If we compare to Dr Mahathir's time, there was performance without all the formal rituals. And there were pithy comments from a PM's heart. So, the actual performance matched the rhetoric. His comments made the rakyat think, and matched what they experienced, which were all long term projects that percolated all the way down.

Now, do we really have performance? If performance criteria was used, why the handouts only during the elections? These short term tactics are an affront to the people's intelligence and they have rebelled.

And, what pithy rhetoric from the BN? All they can do is say "No, we didn't..." Just denying what the Opposition says even computers can do.

Without any integrity of leadership and a genius sanctioned by God, there is not going to be a performance, and words to match.

Anonymous said...

Dato',

Sibu should be an eye-opener for PM, UMNO & BN. The handouts during elections should be STOPPED IMMEDIATELY! Why only then are promises made? What about all these years when BN could have won the hearts of the rakyat?

The win by DAP is expected because the Chinese wants to have more economic and political power in Malaysia. Furthermore the Chief Minister of Sarawak has really overstayed and should have stepped down at the last election. He is also the factor that cause the people of Sarawak to be frustrated with BN. Does anyone know of his latest project in Kuching?? Its the talk of the town. Alas, does anyone in BN really care?? To the Chinese (irrespective of their political inclination)with BN in power they are already in control of the economy and if DAP is in power then...........

Perhaps Dato' could whisper to the PM that when people say good things to him about what is happening in any constituency, it is for him to take it with a "pinch of salt." He should learn from the Japanese because when the Japanese says "Hai" it doesn't mean "yes" it only means "I hear you but does not necessarily mean I concur." The onus is on PM to rethink and re-evaluate what needs to be done in so far as the UMNO and BN machinery is concerned.

Frankly, we do not want to see DSN to be the last Prime Minister of Malaysia from UMNO i.e. in relation to PRU13.